Arbeidskonflikter

Vi lever store deler av vårt voksne liv på arbeidsplassen. På lik linje med alle andre sosiale systemer, er det typisk i disse foraene konflikter og vanskeligheter oppstår. Siden der mennesker skal samarbeide og fungere i overensstemmelse med hverandre og systemer for å oppnå noe sammen, står gjerne utfordringene på rad. Å prøve å oppnå noe sammen som organisasjon, er et fantastisk men også veldig vanskelig prosjekt å lykkes med. Vi har gjerne fokus og interesser som spriker i mange ulike retninger, og det å samkjøre flere personer om et overordnet mål over tid er er avansert kunst.

Arbeidskonflikter kan oppstå på utallige måter. Det mest vanlige er en eller annen form for mellommenneskelig konflikt, der knuter har oppstått på tråden mellom oss og våre kollegaer. Enten det har oppstått problemer i vår relasjon oppover, nedover eller bortover i organisasjons-hierarkiet. Kanskje opplever vi andres atferd i jobben som problematisk, og har prøvd eller ønsker å gjøre noe for å korrigere deres atferd. Dette er ikke ufarlig, da korreksjoner gjerne kan slå tilbake og straffe seg. Uansett hvor rettmessige og nødvendige de har vært.

Flere arbeidssteder kan være svært kompetitive. Konkurranse bidrar svært gjerne til konflikt, siden det motiverer til en fiendtlig holdning til våre kollegaer. På den ene siden kan vi være venner og samarbeide med hverandre, men på et annet plan kan vi være motivert til å ødelegge for hverandre. Slik at vi kan hevde oss selv, på bakgrunn av å fremstille andre som dårligere og oss selv som bedre. Denne typen konkurranse er en naturlig del av et arbeidssted på en måte, men er på samme tid gjerne grobunn for uhensiktsmessig og fiendtlig atferd og understrømmer. Som kan føre til konflikter når konkurransen mellom kollegaer utkrystalliserer seg og materialiserer seg i virkeligheten.

Det er ikke grenser for hvordan en arbeidskonflikt kan oppstå. Uansett ender saken gjerne opp med å ta opp med å ta opp fokuset i livet vårt fullstendig. Det er ikke så rart, med tanke på at arbeidsplassen vår sannsynligvis er den viktigste arenaen i vårt liv, i tillegg til familieliv og privatliv. Vår overlevelse avhenger av at vi lykkes i jobben. Vi trenger å tilhøre på en arbeidsplass og være med på utviklingen der, for å ikke falle utenfor arbeidslivet. Frykten for at en konflikt på arbeidsstedet kan føre til en sosial utestengelse av oss fra det gode selskap, bidrar gjerne til en sterk angst og uro.

Det er gjennom tilhørigheten vår på arbeidsplassen vi får tilgang på alle ressursene vi behøver for å overleve og leve. Fra sosial tilhørighet, mestring og utvikling, til primærbehovene for mat og husly. Konflikter i jobben kan derfor oppleves som direkte livstruende, siden det kan true så mange nivå av livet vårt på en og samtidig, fra levestandard til levedyktighet. Dette bidrar til at arbeidskonflikter gjerne har en helt egen evne til å kunne påvirke oss. Dette er årsaken til at det er viktig at vi setter av tid til å prosessere og håndtere situasjonen ordentlig, hvis vi står i en arbeidskonflikt. Det har en tendens til å rokke ved vårt dypeste fundament, nemlig vår evne til å overleve og tilhøre. Tar vi ikke betydningen av vekten en slik konflikt har på oss på alvor når det pågår, får vi gjerne oppdage det i etterkant. Det klokeste vi gjør, er å søke gode og objektive støttespillere, som kan hjelpe deg å reflektere på en klok måte omkring hvordan vi kan håndtere situasjonen. Slik at vi klarer å være strategisk smarte, uansett hvor forvirret vi føler oss av situasjonens surrealisme og alvor. Da kan vi få hjelp til å spille våre kort riktig slik at utfallet blir så godt som mulig, på tross av at vi ikke føler oss i stand til å finne veien ut av situasjonen selv. Alene kan vi føle oss ganske hjelpeløse i arbeidskonflikter, hvilket er grunnen til at vi særlig da bør benytte oss av støtte-apparatet vi har tilgjengelig.

Det er også viktig å bli møtt på en empatisk, forståelsesfull og støttende måte i vår subjektive emosjonelle opplevelse av det som skjer. Vi er mennesker, og denne typen konflikter aktiverer gjerne en hærskare av indre sårbarheter og usikkerheter. Dette er det svært lurt å oppsøke profesjonell hjelp for å klare å prosessere underveis. Slik at vi klarer å stå og vokse i situasjonen til å bli sterkere. Og ikke bukke under for selv-tvilen og andre intra-psykologiske problematikker arbeidskonflikter gjerne vekker i oss.

Lite er så potent i å skape problemer for oss, som å stå i en arbeidskonflikt. Vi kan føle på skam og angst, og kun kjenne på trangen til å skulle trekke oss ut og unna alt og alle. Samtidig er det nettopp da vi behøver å koble oss på viktige personer, som kan støtte og veilede oss gjennom det. Den eneste veien ut er gjennom. Og det er i godt partnerskap med gode støttespillere du kan klare å konfrontere arbeidskonflikten du står eller har stått i. Slik at du kan prosessere det, håndtere det, og til slutt legge det bak deg. Siden det ikke går over før vi har prosessert det ferdig. Og dette er et prosjekt jeg gjerne kan bistå deg med hvis du ønsker.

Bestill time